İnsanın evrene olumlu mesajlar vermesi halinde mutlu olacağından ve istediği her şeye sahip olabileceğinden bahsediliyor sık sık. Ama insan beynini bilen bir kişi aslında sürekli olumlu düşünmenin hem mümkün olmadığını hem de tehlikeli ve sağlıksız bir şey olduğunu öğrenmiş olmalı.
Olumlu düşünme ihtiyacı
İnsanın beyni sürekli riskleri anlamaya, riskleri araştırmaya programlanmıştır ve aslında bizim sağlığımız için bu iyi bir şeydir. Sürekli olumlu düşünme ihtiyacı, bir şeyi başaramadığınız zaman ya da başınıza kötü bir şey geldiği zaman, bunun sizin yeterince olumlu düşünmeyi beceremediğiniz için olduğuna dair fikir oluşturur kafanızda ve bu da büyük bir baskı yaratır.
Hayal-Motivasyon ilişkisi
Kişi bir amaç için çalışıyorsa, onun gerçekleştiğini düşünmek, onu başardığını hayal etmek, bir şekilde o kişinin motivasyonunu azaltıyor. Bu, çok zengin, çok başarılı olduğunu düşünmek olabilir. Ya da mesela kilo verdiğini düşünmek olabilir. Çok istediğiniz bir şeye ulaştığınızı sürekli hayal ediyorsanız, aslında zihniniz neredeyse onu gerçekleşmiş gibi kabul edip onunla ilgili motivasyonunu kaybediyor.
Yarar mı zarar mı?
Dolayısıyla, ulaşmaya çalıştığımız şeyler açısından bakarsak olumlu düşünmenin, tam tersine bir zararı da olabilir. Şunu biliyoruz: Bir şeyi olmuş gibi hayal ettiğimizde beynimiz onunla ilgili bir deneyim kazanıyor. Yani beynimiz neredeyse yaşamışız gibi küçük bir deneyim kazanıyor onunla ilgili. Aslında bir hedefe ulaşmak istiyorsak, o hedefimizin ne olduğunu, nereye gitmek istediğimizi düşünmeliyiz ki bu bizi motive etsin.
Kilo verme konusunu ele alalım. Burada önünüze çıkacak engelleri düşünmeniz gerekiyor. ABD’li Bilim İnsanı Gabriele Oettingen’in bu konuyla ilgili bir kısaltması var: “Bir şeye erişmek istiyorsanız Woop tekniğini kullanın” diyor. Bu teknikteki kısaltmanın bölümleri şöyle:
- Wish: İstek
- Outcome: Sonunda ulaşacağınız şey
- Obstacle: Önünüze çıkacak engel
- Plan: Planınız. Yani bir şey için kendinizi motive etmek istiyorsanız, onunla nereye ulaşacağınızı, bunun nasıl bir sonucu olacağını hayal etmelisiniz.
Planınız olsun
WOOP Taktiği, olumlu düşünme fikrine benziyor aslında ama şunu anlatıyor bize:
“Önüne mutlaka engeller çıkacak. Bu senin için önemli olan ve daha önce başaramadığın bir şeyse, engelleri de hayal etmelisin ve bu engelleri nasıl aşacağına dair bir planın olmalı. Engelleri daha önce nasıl aştığını hayalinde hatırlamalısın. Neredeyse bir film şeridi gibi aklından geçirmelisin yaptıklarını ki bunlarla tekrar karşılaştığında zihninin nasıl davranman gerektiğiyle ilgili bir planı olsun.”
Sağlık ve mutluluk
Woop Taktiği’ni anlamışken, bunu mutluluğunuzu etkileyebilecek başka şeyler için kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Genel sağlıkla ilgili önerilerin, mutlulukla ilgili de olumlu etkiler yaptığına dair verilerimiz var. Bunlardan bir tanesi spor yapmak. Spor yapmanın kişinin genel ruh halini değiştirdiği, depresyon oranını azalttığı, mutluluk hissinin de daha fazla yaşamamıza yol açtığı, bilinen bir şey.
Aynı şekilde uykunun mutlulukla ilgisi var. Uykusuz olan insanların daha az verimli oldukları, daha öfkeli oldukları, kötü şeyleri algılamaya daha meyilli olduklarını biliyoruz.
Günümüz insanının da sürekli az uyuyarak, sürekli eksik uykuyla çalışmak zorunda kaldığını biliyoruz. Bu, çok net bir şekilde bizim olumluyu görmemizi ve genel mutluluğumuzu etkiliyor. Dolayısıyla bunlar çok basit genel sağlıkla ilgili öneriler gibi duruyor.
Daha çok spor yapmak ya da daha iyi uyumak ama bizim mutluluğumuzu, dolayısıyla ilişkilerimizi, kazandığımız parayı, yaratıcılığımızı iyiye götürebilecek bir şey.
Önümüzdeki engelleri ve sonunda erişebileceğimiz şeyi hayal ederek aslında bu alanlarda da olumlu adımlar atmak bize büyük fayda getirecek. Hem bizim bir sonuca ulaştığımız hissini arttıracağı için daha mutlu olmamıza sebep olacak, hem de hayatımızdaki var olan koşullar içerisinde olumlu duyguları daha fazla bu şekilde yaşayabileceğiz.
İş yerleri neden mutsuzlukla ilişkilendirilir? Hedonik adaptasyon nedir? Mutluluk genetik midir? Mutsuzluğun en önemli sebeplerinden ‘zamansızlık’la nasıl başa çıkabiliriz? Mutluluğu korumanın yolu hangi pratiklerden geçer? WOOP tekniği nedir?.. Bu soruların yanıtını öğrenebileceğiniz ve ilk bölümü ücretsiz olan İş’te Mutluluk: İyi Hissetmenin Yolları eğitimine Neo Skola’da katılabilirsiniz.