İş’te Mutlu Olmak: Motivasyon ve İş Yerinde Mutluluk

Yaşamımızın her anında mutluluğun peşinde koşuyor ve mutlu olabilmek için çabalayıp duruyoruz. Peki, “Mutluluk nedir” biliyor muyuz? Mutluluğun anlamı; “Bütün isteklere eksiksiz biçimde ve sürekli olarak erişmekten duyulan sevinç” diyor Türk Dil Kurumu. Psikologlara göre ise mutluluk; “Bireyin yaşamının genel olarak iyiye gitmesiyle ortaya çıkan kişiye özel iyi olma hali”dir. Burada kişinin kendini tanıması, ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu bilmesi, anlamlı bir yaşamı da beraberinde getirecektir. Dolayısıyla yaşamda mutlu olmanın yolu duygularla dengeyi kurabilmek, zamanı kovalamadan anda ve akışta olmak, neşe, sakinlik, sevgi, merak gibi olumlu anların fazla olduğu pozitifliği yakalamaktan geçiyor.

İş’te Mutlu Olmanın Yolları

Dünyanın hızına ayak uydurmaya çalışırken bir yandan da çeşitli beklentiler içerisine girip bunları elde etmek için çalışıyor çabalıyor ve bazen pozitif düşüncelerden uzaklaşıp yetersiz ve mutsuz olduğunuzu düşündüğünüz anlar yaşıyor olabilirsiniz. Son zamanlarda işinde mutlu olan insan bulmak giderek zorlaşıyor. Üst yönetimden çalışanlara kadar herkes zorlu ekonomik ve kişisel süreçlerden geçiyor. Zorlandığınız bu süreçte karşımıza mutluluk bilimi çıkıyor.

Sosyal medya üzerinde de sıklıkla konuşulan pozitif psikolojinin önemli temsilcilerinden Akış Mutluluk Bilimi kitabının yazarı Prof. Dr. Mihaly Csikszentmihalyi, şu sözüyle akış mutluluk bilimi üzerine dikkatleri çekmeyi başarmıştır:

“İnsan dışında hiçbir hayvan kendi acılarının nedeni olabilecek konumda değildir; tüm ihtiyaçları karşılandıktan sonra bile kafa karışıklığı ve umutsuzluk hissedebilecek kadar evrim geçirmemiştir. Aslında, temel tüm ihtiyaçlarımız karşılandığı takdirde tatmin olabilecek kadar basit olmayı ıskalamışızdır. ‘Üstün beynimiz’, hala bir mutluluk arayışında…”

Akış Mutluluk bilimi ya da pozitif psikolojinin amacı, olumlu duygulara odaklanmak, güçlü yanlarınıza yönelmek ve geliştirmektir. Mutluluk bilimine göre olumsuz anlarda güçsüz, zayıf, başarısız hissettiğiniz zaman odak noktanızı kısa süreliğine de olsa değiştirmeniz öneriliyor.

Yaşamında mutlu olmak mı yaşamından mutlu olmak mı?

Örneğin; işte yolunda gitmeyen durumlar olduğunda kendinize kısa bir mola verin. Bu bir kahve molası ya da ufak bir nefes molası olabilir. Konsantrasyonunuzu arttırarak tamamen o ana odaklanın. Sonrasında iyi hissettiğiniz şeylere odaklanın. Hatta bu süreçte gözlerinizi de kapatabilirsiniz. Sizi gülümseten bir çocukluk anısı ya da keyifli bir müzik dinlerken, dans ederken, bisiklete binerken hayal edebilirsiniz kendinizi. Bu şekilde stresten ve olumsuz duygulardan bilincinizi kontrol ederek uzaklaşabilirsiniz. Işıl ışıl parlayan gözlerle yeniden döndüğünüz bu anlar, mutluluğun gizemiyle ilgili sanılandan çok daha fazla ipucu barındırıyor. Mutluluğun peşinde, mutluluktan kendinizi kaybedecek hale geldiğiniz bu anlar ‘Akış’ olarak adlandırılmıştır. Bu deneyimlemeleri sadece işte değil, yaşamınızın her anında uygulayabilmek, mutluluk beklentilerimizi anlayabilmeyi de kolaylaştıracaktır.

İşinizi Değiştirmeden İşte Mutlu Olmak İçin Yapılabilecekler

  • Düzenli bir çalışma ortamı oluşturun. İş yerinde, evde, nerede çalışırsanız çalışın mutlaka bir masa düzeniniz olsun. Çalışma alanınız sade ve temiz olsun.
  • Kıyaslamaktan kaçının ama rekabete girmekten de çekinmeyin. Başkalarının yapabildiği ama sizin yapamadığınız olumsuz duruma takılmaktansa rekabet ederek elinizden gelenin en iyisini yapın.
  • Teslim olmak yerine üstesinden gelmeye çalışın. Kendinizi zorlamak zaman içerisinde neleri başarabileceğinizi görmenizi ve ilerleyen süreçlerde gerçekçi hedeflere ulaşmanızı sağlayacaktır.
  • İş yerinde mutlu olmak için motivasyonunuzu yükseltecek güvenilir arkadaşlıklar kurun. Güvenilir bir arkadaşla sohbet etmek sizi mutlu edecektir.
  • Görgü kurallarına uymak, etik davranmak iş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi güçlendirecektir. Bu durum hem kendi imajınız için hem de ilişkileriniz açısından önemlidir.
  • Kontrolün sizde olmadığı konularda endişelenmeyi bırakın.
  • Olumsuz deneyimlerden ders çıkarmayı bilin. Profesyoneller de hata yapabilir.
  • Kendinizi kullanılmış hissetmek istemiyorsanız “Hayır” demeyi öğrenin. Her toplantıyı siz yapamazsınız, ya da birileri size her ihtiyaç duyduğunda orada olamazsınız. Öncelikle karar vermeniz gereken şey buna ne kadar değer olduğu. “Hayır” tek başına yeterli bir cevap olacaktır. Sonrasında yapmaya devam ettiğiniz işinize dönebilirsiniz.
  • Tartışma ve inatlaşmalardan kaçının. Bu bazen her şeyi bildiğini iddia eden kıdemli bir çalışan ya da yönetici olabilir. Ona haklı olduğunuzu göstermek için çabalamak yıpratıcı olabilir. Tabi ki bu kişileri her zaman onaylamak zorunda da değilsiniz. Bunun için her zaman bir planınız olsun.
  • Pozitif iletişim dili kullanın. Bunun size yansıması da pozitif olacaktır.
  • İş yerinde mutlu olmak için patronunuzdan iş yapış şekliniz ve performansınızla ilgili değerlendirme yapmasını isteyebilirsiniz. Başarınızın dikkate alınması takdir görmek hem performansınızı arttıracak hem de mutlu olmanızı sağlayacaktır.
  • Bazen kontrolümüz dışında gelişen olaylar nedeniyle hayal kırıkları, umutsuzluklar, kayıplar yaşayabiliriz. Tüm olumsuzluklardan çıkaracağımız dersler, yeniden ayağa kalkma gücününüz olsun. Unutulmaması gereken en önemli şey, mutluluğun sürekli bir coşku hali olmadığıdır. Bunun yerine mutlak mutluluk, genel anlamda olumsuz duygulardan daha olumlu duygular deneyimlemektir.
Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Total
0
Share