CV çok önemli bir evraktır. Tıpkı ehliyetiniz, kimliğiniz gibi aslında sizin için resmi olmasa da resmi bir evrak kadar değerli olması gereken bir şahsi evraktır. Bu yüzden CV’ye ekleyeceğiniz bilgileri tekrar tekrar düşünmeli ve çok uzun zaman ayırmalısınız. Örnek vermek gerekirse, bir reklam filmi belki ortalama 30 saniye sürüyor. Ama bu reklam filminin arkasında belki bir yıl 2 yıllık bir çalışma oluyor. Bu şekilde CV de 5 dakikada hazırlanıp gönderilebilecek bir evrak değil. CV üzerinde uzun saatler harcamalı, tekrar tekrar düşünmelisiniz. Birazdan bahsedeceğim noktaları kendinize tekrar tekrar sormalısınız.
CV’nin detaylarına girmeden önce genel olarak bir göz atalım. Öncelikle farklılaşma. Bir pozisyon için ortalama 250 kişi değerlendiriliyor. Evet 250 kişiden sadece bir tanesisiniz. O yüzden sunduğunuz CV ile ne kadar fark yaratırsanız o kadar dikkat çekici olursunuz.
İkinci önemli bilgiyse bir CV incelemeye ortalama 6 saniye vakit ayrıldığı. Yani bir yönetici CV incelerken ortalama 6 saniye göz gezdiriyor ve bir sonraki CV’ye geçiyor. Bunu şuna benzetebiliriz: Hayal ettiğiniz şirketin CEO’suyla asansörde karşılaştığınızı düşünün. Sadece birkaç katı beraber çıkacaksınız. Yani sadece ortalama 6 saniyeniz var. Ona kendinizle ilgili ne söylemek istersiniz? İşte CV’ye ekleyeceğiniz her bir bilgiyi de bu kadar dikkatli düşünmelisiniz.
Farklılaşmadan sonra kendinize sormanız gereken ikinci soru da hedef kitlem.
CV’yi inceleyecek kişi. Bir insan kaynakları danışmanı, bir firmanın insan kaynakları departmanındaki yetkili ya da bu pozisyonda karar verici olan yönetici olabilir. Hedef kitlenize göre CV’nizi şekillendirmenizi öneririm.
Başka bir soru da dil konusu: Türkçe mi hazırlamalıyım, yabancı dilde mi? Bu yine aslında hedef kitleye göre yani hedef firma ve pozisyona göre değişiyor. Önerim yabancı bir şirkete başvuruyorsanız tercihen İngilizce bir CV hazırlamanız. Ama Türk şirketine başvuruyorsanız hem İngilizce hem Türkçe CV alternatifli olarak gönderilmesi daha sağlıklı olur.
Başka bir soru da format. Farklı formatlarda CV hazırlamak mümkündür. Örneğin bir akademisyenseniz, bir akademik CV formatı düzenlemeniz gerekiyor. Burada kariyer değil de daha çok eğitiminiz, verdiğiniz dersler, yayınlarınız gibi aslında önemli noktalar var ve bu noktaları ön plana çıkarıyorsunuz. Eğer yaratıcı bir CV hazırlıyorsanız o zaman portfolyonuz daha ön plana çıkıyor veya bu seçenekler dışında en sık kullanılan ikisi bir arada formatı var.
Şimdi onları inceleyelim.
Birincisi kronolojik CV. İnsan kaynakları departmanlarının en alışık olduğu sevdiği formattır. Burada kariyeriniz ya da eğitiminizle başlar daha sonra da diğer yetkinliklerinizi sıralarsınız.
Şöyle bir soru karşımıza çıkıyor: Kariyerle mi başlamalıyım, eğitimle mi başlamalıyım? Eğer çok iyi bir kariyeriniz varsa ve akademik kariyerinizin önüne geçiyorsa o zaman iş hayatınızdan başlamak daha doğru. İş hayatına en son yaptığınız işten en başa doğru sıralamayla gitmelisiniz. Eğer akademik kariyeriniz ön plana çıkıyorsa, akademik kariyerinizin fark yarattığını düşünüyorsanız o zaman eğitim hayatınızdan başlamak daha doğru olacaktır.
İkinci seçenek de Fonksiyonel CV. Bu belli bir kronolojide gitmez. Toplam tecrübelerinizi birleştirerek aktardığınız, yetkinlikleriniz tecrübelerinizin bazı başlıklar altında sıralandığı bir CV formatıdır.
Diyelim ki uzun bir çalışma hayatınız oldu. Farklı departmanlarda farklı sorumluluklar aldınız. O zaman belki kronolojik CV yerine toplam tecrübelerinizi bir arada aktardığınız bir fonksiyonel stili yaratmak sizin için daha uygun olabilir.
Mesela bir genel müdür pozisyonuna başvuruyorsunuz ve kariyerinizde finans, pazarlama, satış gibi farklı görevlerde bulundunuz. O zaman belki fonksiyonel CV formatına getirerek finans, pazarlama, insan yönetimi yetkinlikleri gibi yetkinliklerinizi sıraladığınız kronolojisi olmayan bir CV formatı tercih edebilirsiniz.
İşte bu da fonksiyonel oluyor. Biz Fonksiyonel CV’yi üst düzey yöneticilerde daha çok tavsiye ediyoruz. Yeni mezun ya da 5-10 yıl diyelim ortalama bir çalışma hayatı olan adaylarımız da Kronolojik CV daha alışılageldik bir formattır.
Başarılarınızla kariyerinizde nasıl yol aldığımızı daha net gösterebilmeniz adına Kronolojik CV daha doğru bir format olacaktır.
Kararınız kronolojik ya da fonksiyonel CV’den yana olabilir ya da bu ikisi formatı birleştirerek bir format yaratabilirsiniz.
Karar sizin.
Boyden, Reckitt Benckiser, Intel gibi uluslararası şirketlerdeki görevlerinden sonra İnsan Kaynakları Danışmanlığı yapan İrem Göğüş, Neo Skola’ya özel Yeni İş Arayanlar İçin Mülakat Eğitimi hazırladı.
Bu eğitimde İrem Göğüş, CV’nizin yani öz pazarlama iletişiminizin temel prensiplerini pazarlama ve insan kaynakları bakış açılarıyla ele alıyor. Eğer iş hayatına giriş yapacak bir yeni mezunsanız bu eğitim sizin için basit ama etkili bir yol haritası olacak.
İrem Göğüş’ün ilk bölümü ücretsiz olan Yeni İş Arayanlar İçin Mülakat Eğitimi’ni Neo Skola’da izleyebilirsiniz.