Bu terimleri bilmeden olmaz: Sosyal medya reklamcılığının ana unsurları

Sosyal medya reklamcılığı her geçen gün büyüyen ve gelişen bir pazarlama metodu. Daha da detaylı konuşmak için önce terimlerde hemfikir olmak gerekiyor. Çünkü genellikle bazı terimler çok fazla karıştırılıyor.

Facebook, profiller, sayfalar ve reklam hesapları olarak birkaç farklı bölümden oluşuyor. Facebook dediğimde hem Facebook’u hem Instagram’ı kastediyorum. Çünkü Facebook, Instagram’ı satın aldıktan sonra ikisinin de reklam panelleri ortak hale geldi. İkisi de aslında aynı reklam tipiyle aynı şekilde yönetiliyor.

Biraz ayrımlardan bahsedelim. Profil dediğimiz, Facebook’ta bir kişinin kendisi için açtığı hesap tipi. İnsanların yorum yapabildiği, etkileşimde bulunduğu, adıyla soyadı yer alabildiği kısım. Profil derken daima Facebook profilini kastedeceğim, sayfa derken de bir markanın ve temsil edildiği bir Facebook sayfasını.

Facebook sayfaları, başka profillerin önüne çıkabilmek için reklamlar verebiliyor. Bir de bu sayfaların reklamlarının verilebildiği reklam hesapları var.

Bu reklam hesapları da faturalandırma, kredi kartıyla ödeme ya da herhangi bir ödeme metodu ve reklamların yönetiminin yapıldığı yer. Bu reklam hesaplarının birleştiği, temsil edildiği yer de işletme hesapları. İşletme hesapları da bütün reklam hesaplarınızın sayfalarımızın yönetildiği ana bir çatı niteliğinde.

Bir de ticaret hesapları var. Ticaret hesapları Instagram’ın, Facebook’un alışveriş özelliğinin dahil olduğu daha e-ticaret odaklı ayrı bir yapı.

Terimlerimiz şöyle: Profil, sayfa, işletme hesabı, ticaret hesabı ve reklam hesabı.

Kavramlar yurtdışından ithal

Sosyal medya reklamcılığında bir de dil konusu var. Kullandığımız terimleri çoğunlukla globalden aldığımız hatta daha çok Amerika’dan aldığımız için İngilizce bazı tabirler araya girebiliyor.

Sık kullandığımız ana terimlere geçelim.

Dijitaldeki reklamcılık dünyasının belki de en fazla kullanılan terimi CPC. Yani Cost Per Click, Türkçesi Tıklama Başına Maliyet. CPC ya da TBM olarak değerlendirilen, her bir tıklamaya ayrı bir değerin biçildiği, aslında ölçüm biçimi.

İkincisi: CPM (Cost Per Mile) yani Bin Gösterim Başına Ücretlendirme. Görsel reklam tasarımımızın her bin kişide bir kişiye gösterilmesi başına ödenen ücret CPM ya da BGBM diyoruz.

CPI (Cost Per Install) yani İndirme Başına Maliyet. Bir mobil uygulamanın indirilmesi başına ödenen tutar.

CPS (Cost Per Sale), yani Satış Başına Maliyet. Her bir satış için Facebook’a Instagram’a ya da neresiyse oraya ödenen tutar.

CPA (Cost Per Action), yani Aksiyon Başına Ödeme. Buna dönüşüm de diyoruz. Yani istediğimiz hangi aksiyon ise o aksiyona dönüşüm diyoruz. Bu aksiyonun ölçümü başına, gerçekleşmesi başına ödenen ücrete de CPA deniyor.

Ana terimleri oturttuktan sonra sosyal medya reklamcılığına geçeceğiz.

Sosyal medya reklamcılığında çok kullanılan iki terim daha var.

Biri Erişim, diğeri Görüntülenme, yani Reach ve Impression.

Ana farkı şu: Reach, yani Erişim aslında bizim kaç kişiye ulaştığımızı ifade eder ama Impression yani Görüntülenme, o kişiye kaç kez ulaştığımızı belirtir. Ama Facebook ve Instagram reklamcılığında unutmamamız gereken bir şey var. Bize sunulan Reach ve Impression yani Erişim ve Görüntülenme değerleri aslında gerçek rakamlar olmayabilir.

Reklam gösterildi ama herkes gördü mü?

Burada bir ayrım daha söz konusu. Served-Viewed Reach ve Served-Viewed Impression devreye giriyor. Peki bu ne demek?

Facebook, Instagram aslında şunu diyor: “Ben bu gönderileri sundum insanlara, onların tarayıcıları yükledi. Ama insanlar reklamı görmemiş olabilirler.” Yani ekranda aşağıya doğru inip görseli görmemiş ya da bakmamış olabilirler. Ama Facebook, Instagram bize “Fark etmez, ben bunu sundum” der.

Yani gördüğünüz erişim rakamı 5000 olsa bile bunun gerçek değeri 2000 olabilir.

Burada unutmamamız gereken şey şu: Bu veriler bize sadece bir yaklaşım veriyor. “Yaklaşık olarak şu kadarmış” diye bir rakam veriyor aslında. “Yüzde yüz net budur” deme şansımız pek yok. Gerçekten gören insan sayısını bilemeyebiliyoruz.

Burada erişim ve görüntülenme terimlerini de bilmemiz de fayda var.

Sosyal medya reklamcılığını kimler uygulamalı? Ona da ayrıca bakacağız.

Haydar Özkömürcü Neo Skola için hazırladığı Sosyal Medya Reklamcılığı eğitiminde tüm iş modelleri için sosyal medya reklamcılığının sırlarını veriyor.

Pazarlama ve Growth Hacking Uzmanı Haydar Özkömürcü’nün sosyal medya mecralarında marka bilinirliğini artırmanın, pazarlanan ürünü ya da hizmeti hedef kitlelere ulaştırmanın püf noktalarını öğrenebileceğiniz ilk bölümü ücretsiz olan Sosyal Medya Reklamcılığı eğitimine Neo Skola’da katılabilirsiniz. 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Total
0
Share