Migren tedavisi ve botoks

Uluslararası Baş Ağrısı Hastalıkları Sınıflaması, migren de dahil baş ağrısı hastalıklarını üç ana başlığa ayırarak inceliyor. Bunlardan ilki birincil baş ağrıları. Hastalığın kendisinin baş ağrısı olduğu, yani baş ağrısı ile seyreden bir hastalık olduğu, genel olarak doğru tanı konulduğunda tedavi edilebilecek hastalıkları sınıflamak için kullanılan bir terim birincil baş ağrıları.

Migren nedir?

Migren de birincil bir baş ağrısı hastalığı. Baş ağrısı, dört ana özellikle tanımlanır. Nedir bunlar? Baş ağrısı yarım veya zonklayıcı özellikte olabilir. Orta ve şiddetli bir baş ağrısı olabilir. Günlük yaşam aktivitelerini engeller. Fiziksel aktivite ile ağrısı kötüleşen hasta fiziksel aktiviteden kaçınmak ister. İşte bu dört özellikten iki tanesinin baş ağrısı olarak, hastanın anlattığı baş ağrısı kriterlerine uyması tanıyı destekler.

Kronik migren belirtileri

Uluslararası Baş Ağrısı Hastalıkları sınıflamasında kronik migren şöyle tanımlanır: Eğer hastanın ayda 15 gün ve üzerinde baş ağrılı gün sayısı varsa, bu 3 aydır devam ediyorsa ve bu baş ağrılarının 8 tanesi migren özelliğinde ise bu baş ağrısına kronik migren denir. 

Kronik baş ağrısı, ayda 15 gün ve üstünde baş ağrısı çekenlerin yaşadığı bir rahatsızlık. Bunun dünyadaki görülme sıklığı %4.6. Düşünsenize bütün dünya nüfusunun %4.6’sı ayda 15 gün ve üstünde baş ağrısı çekiyor! (Google’a baş ağrısı ya da migren yazdığımızda 8 milyondan fazla sonuç çıkıyor!)

Kronik migren tedavisi

Migren iğneleri ve hatta ağızdan kullanılabilecek ilaçlar migrenin sıklığını ve şiddetini azaltmakta. Bir diğer etkili metod da botoks. Botoks 2010 yılında yapılan üç bilimsel çalışma sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’nde ve hemen arkasından aynı yıl Türkiye’de de onaylandı. Alında, şakaklarda, başın arkasında ve omuzda cilt altı botoksu yapılır. Botulinum Toksin A uygulaması cildin altındaki ağrı reseptörlerinden migreni başlatan kalsitonin genle ilişkili peptit ya da CGRP denilen bir nörokimyasalın salınmasını engelliyor. İşte bu salınımın engellenmesi migrenin sıklığını ve şiddetini hastaların %70-80’inde azaltıyor.

Botoks ne sıklıkla uygulanıyor?

Botoks üç ay aralıklarla uygulanıyor. Neden üç ay aralıklarla uygulanıyor? Cildimizin altındaki ağrı alıcıları (nosiseptörler), vücut tarafından yenilenir. O nedenle 3 ay sonra botoksun etkinliği bitiyor. İlk tedaviye başladığımızda bu 3 aylık uygulamaları 5 kür kadar yapmayı planlıyoruz. Daha ilk uygulamada bile hastanın ağrısının şiddeti ve sıklığının ciddi oranda azaldığını görmek mümkün. Yani kronik migren hastaları için  botoks yaşam kalitesinin artmasında son derece etkin olabiliyor.

Kadın-erkek farkına baktığımızda Türkiye’de kadınlarda migrenin görülme sıklığının %22.5, erkeklerde ise %8 olduğunu görüyoruz. Migren ağırlıklı olarak kadınları daha fazla etkileyen bir hastalık gibi gözüküyor.

Ağrı kesici almak faydalı mı?

Kronik migrende bir önemli unsur da ağrı kesiciler. Eğer hasta migreni kendi çabasıyla ağrı kesici alarak yönetiyorsa kullanılan ilaç sayısı gün günden artıyor. Ve böylece ikincil ‘ilaç kötüye kullanım baş ağrısı’ denilen bir baş ağrısı oluşuyor. Yani sık ağrı kesici almak ağrıyı gidermiyor, aksine ağrıyı kötüleştiriyor.

* Bu yazı Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen’in Neo Skola’daki yeni eğitimi “Baş Ağrısı ve Migren”den derlenmiştir. 

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Total
0
Share