Dünyanın en bilinen kokteyllerinden biri olan Bloody Mary, Amerika Birleşik Devletleri’inde doğmuştur. İlk olarak cinle yapılmış ardından votka ve Worcestershire sosu eklenen tarifi bugünlere gelmiştir. Yemek sonrası dijestif * olarak içilen bu kokteyl eksik olan mineralleri vücudunuza hatırlatıp midenizi ve bağırsak sisteminizi temizler.
* Dijestifler yemekten sonra içilen, mideyi rahatlatan ve damağı temizleyerek bir anlamda “format atan” içkilerdir.
Bloody Mary ne demek?
Bu sorunun cevabı ile başlıca teoriler şunlar.
- Bazı içki tarihçileri ismin ilham kaynağının Hollywood yıldızı Mary Pickford olduğuna inanıyor.
- Başka uzmanlar ise Chicago’daki (ABD) Bucket of Blood adlı bir barda çalışan Mary adında bir garsondan ismin çıktığına inanıyor.
- Bir diğer teoriye göre Paris’te bir barın sahibi bu içki için “Kız arkadaşım Mary‘e benziyor. Onunla ‘Bucket of Blood’ kabaresinde tanışmıştık” ifadesini kullanmış.
- Dil bilimciler ise ‘Vladimir’ isimli bir Slav içkisinin İngilizce yanlış telaffuzundan çıkma ihtimali üzerinde duruyor. İçkinin ilk sunulduğu isimlerden birinin Vladimir Smirnov (ünlü votka markası) olması tezi destekler nitelikte.
- Tarihçilere göre ise hükümdarlığı sırasında Protestanları idam etmesi ile tanınan İngiltere Kraliçesi ‘Kanlı Mary’ lakapı I. Mary bu içkinin isim anası!
Rakı masası hikayeleri
Kokteyli yaparken yapılan hatalar
Bloody Mary hazırlanırken yapılan en büyük hata, domates suyunun üzerine bütün sosların koyulması. Aslında çok soğuk ve lezzetli bir kokteylden bahsediyoruz. Ama domates suyu çok fazla kullanıldığı için Bloody Mary çorbaya dönebiliyor.
Bardakta hazırlama metodu
Bu kokteylde en önemli şey ‘build-in’ dediğimiz bardakta hazırlama yöntemi. Yani bardakta karıştırarak, yavaş yavaş yapılmalı. Bardağımız high bowl dediğimiz, long drink’in bir boy büyüğü olan 34-35 cl’in üstünde bir bardak olmalı. Bu bardağı önce ağzına kadar buzla doldurmalıyız.
Craft biranın tarihi
Buzu bol kullanın
Neden ağzına kadar? Buzu ne kadar az koyarsanız, kullandığınız likit miktarı buzu o kadar çok eritir. Likit çoğaldıkça buz daha çok sulanma sağlar. O yüzden buz ne kadar fazlaysa sulanma o kadar az olur. Yani buz ne kadar fazlaysa dilution yani erime dediğimiz olay daha azalır. O yüzden fazla buz, fazla su demek değil; tam tersi, daha az su demek.
Salad dressing metodu
Fransız şefler salatalarına limon ve tuzu katarken ayrı ayrı koymazlar. Limonla tuzu başka bir kapta karıştırıp, asitle bazı birleştirip değişik bir tat elde ederler. Ve bunu salataların üstüne dökerler. Buna da salad dressing denir. Sizde Blood Mary yaparken limon ve tuz karışımını öncelikle koymalısınız.
Bunlara dikkat
- Genel olarak barmenler müşterilerden dolayı bu kokteyle çok votka koyar. Bloody Mary çok votkalı değildir. Sadece bir shot votka vardır, bu da 3 cl’dir.
- Bazı Bloody Mary’lerin içerisinde yaban turpu özü (horseradish) bulunur. Fakat Türkiye’de satılan horseradish sosların yüzde sekseni mayonezlidir. Sakın bu sosu Bloody Mary’nize koymayın!
- Bloody Mary’de kereviz tadı için yaprakların taze olan bölümünü avucumuzun içine alıp, patlatıyoruz. Bu, yapraklardaki bütün damarları açar ve kereviz kokusu kokteylin içine geçer.
- Kereviz tohumu bütün aktarlarda satılır. Bire bir ölçüde kaya tuzunu tohumla öğütücüde toz haline getirip kokteyle ekleyebilirsiniz.