3 aylık bebek gelişimi hem ebeveyn hem de bebek için psikolojik ve fiziksel manada en kritik zaman dilimini oluşturur. 3 aylık bebek, gelişimi gereği belirli tepkiler vererek ebeveyn üzerinde pozitif etki uyandırır. Öyle ki 3 aylık bebeğiniz sabahları tatlı gülücük sesleriyle uyanır, etrafındaki hoşuna giden nesnelere, seslere, cıvıldayarak, patırdayarak tepki vermeye başlar.
Farklı bir ses duyduğunda sesin geldiği yöne doğru döner. Hoşuna giden hareketleri tekrarlayarak yapar. Dolayısıyla 3’üncü ayda bebeğinize beslenme, alt değişimi, uyku zamanı gibi rutinler oluşturmanız bu süreçte işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Uyandıktan sonra beslenmek, ardından oyun oynamak, sonra yine beslenmek, kitap okumak ve uyku gibi bir rutine alışan bebeğiniz, daha huzurlu olacaktır.
3 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
Bebeğinizin koku ve tat alma duyuları gelişmeye başladı ve artık anne sütü ve mama ayrımını yapabilecek durumda. Ebeveynini kokusundan tanıyabilir. Bebeğiniz artık elinden tuttuğunuzda kendini öne doğru alır ve oturur pozisyona geçebilir.
3 Aylık Bebek Boy-Kilosu Nasıl Olmalı?
3 aylık bebek gelişimi için kilo ve boy dengesi sürekli olarak takip edilmeli. Nitekim bu görev, Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Sağlığı Merkezleri tarafından da takip ediliyor. Bebeğinizden sorumlu hemşire, bebeğinizin gelişimine uygun boy ve kiloyu kayıt altına alıyor.
3 aylık bebek gelişimi için uluslararası standartlara göre belirlenen boy ve kilo alt sınırı şu şekilde sıralanmıştır;
- 3 Aylık bebek gelişimi (erkek) kilo alt sınır: 4150 g
- 3 Aylık bebek gelişimi (erkek) kilo üst sınır: 7500 g
- 3 Aylık bebek gelişimi (erkek) boy alt sınır: 55 cm
- 3 Aylık bebek gelişimi(erkek) boy üst sınır: 65 cm
- 3 aylık bebek gelişimi (kız ) kilo alt sınır: 4000 g
- 3 aylık bebek gelişimi (kız) kilo üst sınır: 7200 g
- 3 aylık bebek gelişimi (kız) boy alt sınır: 54 cm
- 3 aylık bebek gelişimi (kız) boy üst sınır: 65 cm
4 Aylık Bebek Psikolojik ve Fiziksel Gelişimi
4 aylık bebek gelişimi 3’üncü aya göre bazı farklılıklar arz eder. 3’üncü aydan farklı olarak bu ay bebeğinizin kasları her geçen gün kuvvetlenmeye ve gelişmeye devam eder. Bu aydan itibaren sağa sola dönme, sırt üstü yatarken yuvarlanma hareketleri yapabilir. Bu nedenle 4’üncü ay daha fazla dikkat gerektirir.
İyice hareketlenen bebeğinizi yataktan, yüksekten düşmekten korumak için daha kontrollü davranmanız gerekir. Bebeğiniz, elleri ve bacaklarını hareket ettirmekten, incelemekten keyif alır. Karnının üzerinde durur, elleriyle istediği nesneyi alabilmek için esneme ve uzanma hareketlerini yapabilir. Yüzüstü yatırdığınızda kafasını kaldırıp etrafına bakabilir. 15 cm’e kadar yüzüne yaklaştırılan nesneleri takip edebilir. Bu ayda bazı bebeklerin diş çıkardığı da görülür. Elini sürekli ağzına götürme, ağzın sulanması, huzursuzluk, bazen ateş ve ishal şeklinde de kendini gösterir. Anne sütü alan bebekler için bu süreçte bebeğinizi sık sık emzirmek, 4 aylık bebek gelişimi için size destek sağlayacak ve bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
4 Aylık Bebek Boy-Kilosu Nasıl Olmalı?
Uluslararası normlara göre 4 aylık bebek boy ve kilosu için belirlenen alt ve üst referans değerleri şu şekilde;
- 4 aylık bebek gelişimi (erkek) kilo alt sınır: 4600 g
- 4 aylık bebek gelişimi (erkek) kilo üst sınır: 8250g
- 4 aylık bebek gelişimi (erkek) boy alt sınır: 57 cm
- 4 Aylık bebek gelişimi (erkek) boy üst sınır: 67.5 cm
- 4 aylık bebek gelişimi (kız) kilo alt sınır: 4500 g
- 4 aylık bebek gelişimi (kız) kilo üst sınır: 8000 g
- 4 aylık bebek gelişimi (kız) boy alt sınırı: 56 cm
- 4 aylık bebek gelişimi (kız) boy üst sınırı: 67.5 cm
Bu dönemde gelişim biraz yavaşlar. Ortalama kilo alımı 350-700 gram arasında olur. Kilosu doğum kilosunun 2 katına çıkabilir. Boyu ise ayda 2.5-3 cm kadar uzar. Bu değerler değişkenlik gösterebilir. Unutulmamalıdır ki bu değerlendirmeler ortalama ve bilgi amaçlıdır. Her bebeğin gelişim grafiği kendi doğumsal gelişimiyle değişkenlik gösterebilir. Bu konuda çocuk doktorunuzun boy, kilo, baş çevresi takibi önem kazanmaktadır.
4 aylık bebek Duyusal Gelişimi
4 aylık bebek gelişimi için duyusal anlamdaki ilerleme, görme ve işitme olarak iki temel ayrıma gider. Bebek, görme ve işitme yetisini zamanla kazanır ve gelişim gösterir.
Görme Yetisi
Bebeğiniz artık başının üstünde bulunan oyuncakları dönenceleri takip edebilir. Çok ufak nesnelere kırıntı veya minik bir iplik parçasına odaklanabilir. Uzağında kalan nesneleri de büyük bir ilgiyle seyreder.
İşitme Yetisi
Bu ayda sesleri duyduğunda sesin nerden geldiğini anlamak için gözlerini ve kafasını çevirir. Aniden başlayan sesleri duyduğunda (çıngırak veya müzik gibi) susup dinler, sesin nerden geldiğini takip etmeye çalışır.
4 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi
Bu ayda beyin faaliyeti en yüksek seviyededir. Duyduğu sözcükler kendisi için bir anlam ifade etmese de çıkarılan seslere alışır ve sesleri çıkartmaya çalışır. Bu ayda bolca kahkahalarını duyarsınız. Sıra dışı ve alışık olmadığı seslere karşı kahkaha atarak tepki verebilir.
4 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi
Bebeğiniz artık anne ve babayı ve diğer aile bireylerini tanır ve buna dair belirtiler vermeye başlar. İletişim kurma yeteneği gelişir. Ailesiyle ve özellikle ailede abla, ağabey varsa onlarla bol gülücüklü keyifli vakit geçirdiğini görebilirsiniz.
4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl olmalı?
4’üncü ay bebeklerin meraklı olduğu dönem olduğu için emerken ses veya dikkat çeken bir şey duyduğunda emmeyi bırakır ve merakla etrafta olan biteni izler veya dinler. Bu nedenle emzirmenin en verimli ve kolay olduğu dönemler uykuya geçiş ve sessiz olan ortamlardır. Beslenme sayısı artık sık değil, daha seyrektir. 4 aylık bebek, gelişimi gereği günde ortalama 4 veya 5 kez emer. Acıktığını anlamak bu dönemde daha kolaydır. Hareketlerinden acıktığını anlayıp beslenme saatlerini düzenleyebilirsiniz. Doktor kontrolünde boyu ve kilosuna göre anne sütünüz yeterliyse emzirmeye devam etmelisiniz. Ek gıda vermek bu ayda uygun değildir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda formül mamalarla bebeğinizi besleyebilirsiniz.
4 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Bebeğin 3 aylık gelişimi süresince yoğun olan gaz sancıları ve dış dünyaya olan adaptasyon sürecinin büyük bölümünü atlattınız. Eğer uyku düzeni henüz oluşmadıysa bu ay tam zamanı. Her ebeveyn bunu kendine göre ayarlamalıdır. Mesela bebeğinizi her gün yıkıyorsanız beslenme sonrası uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Ya da akşamları beslenme sonrası uygun müzik veya kitap okuma eşliğinde uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebek bu sinyalleri anlayarak düzenli olarak yaptığınız bu eylemler sonrası bilişsel algılama ile uykuya kolayca dalacaktır.
4 Aylık Bebek İçin Uygun Oyuncaklar
4 aylık bebek ses çıkaran oyuncaklarla fazlasıyla ilgilidir. Çıngırak, yatağının üzerine konulan bir dönence kendi başına keyifli saatler geçirmesini sağlar. Sizin de onu eğlendirebileceğiniz parmak kuklalar, yumuşak bloklar, sesli kitaplar da olabilir. Bebeğiniz için oyuncak seçerken kolay temizlenebilir materyalden oluşmasına, 4 aylık bebek gelişimi çerçevesinde oluşabilecek tehlikeleri öngörerek küçük ve ayrılabilir parça içermemesine dikkat etmelisiniz.
4 Aylık Bebek Aktiviteleri ve Zekâ Geliştiren Oyunlar
Bu ay bebeğinize farklı nesneleri gösterip isimlerini söylemek kelime ve bilgi dağarcığı oluşturmada ilerleyen süreç için çok faydalıdır. Bebeğinizle konuşmak, zekâ geliştiren en önemli egzersizlerden biridir. Taklit yeteneği de gelişen bebek, ağız hareketlerinizi, mimiklerinizi oldukça dikkatle izler ve küçük denemeler yapar. Ona hayvan ismini söyleyip seslerini çıkarın, karşılıklı eğleneceğiniz bu dönemin keyfini sürün.
4 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi
Bebeğinizin 4’üncü ayın sonunda KPA (zatürre aşısı), DaBT-İPA-Hib (5’li karma aşı) ve rota virüs (ishal aşısı) aşılarının ikinci dozları vardır. Aşılarının yapılması için kontrole gelinmeden önce doktora danışılmak istenen soruların bir kağıda yazılması, genel sağlık durumunun değerlendirilmesi ve ebeveynlerin akıllarında bir soru işareti kalmaması için önemlidir.